پاپايا

ميوه پاپايا از گياه كاراسيا به به و جود مي آيد. اين ميوه مناطق استوايي قاره آمريكا است كه در مكزيك كشت مي شد. معمولا اين ميوه را با نام هاي "paw paw"  و "big melon"  مي خوانند. اين ميوه گونه هاي متفاوتي دارد و به صورتي كه گونه شمال و جنوب آمريكا متفاوت از يكديگرند.
اين ميوه داراي گياهي درخت مانند دارد كه بصورت يك ساقه اصلي كه ارتفاع آن از 5 تا 10 متر مي رسد. و برگهایی بزرگ به ابهاد ۵۰ تا ۷۰ سانتی است. شكوفه هاي بزرگ و اندازه میوه آن ۱۵ تا۴۵ سانت در طول و قطر آن۱۰ الی ۳۰ سانت بوده و رنگ آن موقعی که رسیده باشد زرد کهربایی تا کمی نارنجی است. پوست ميوه بسيار لطيف مي باشد. طعم ميوه مخلوطي از  آناناس و هلو و شايد كمي تند تر مي باشد.

اصل اين ميوه براي جنوب مكزيك، پرتريكو و آمريكاي مركزي و شمال جنوب آمريكا مي باشد. امروزه پاپايا در بيشتر مناطق استوايي مانند برزيل، هند، جنوب آفريقا، سريلانكا، هايتي و كشورهاي جنوب شرق آسيا مانند مالزي، سنگاپور و... كاشت مي شود.
در سال 1990 زيست شناسان با تغييرات ژنتيكي دو گونه ازاين ميوه با نام هاي طلوع آفتاب (‌sunup) و رنگين كمان (Rainbow)، نوع حلقه اي آن را كشت و در سال 2004 براي منطقه هاوايي به ثبت رساندند.

از ميوه پاپايا استفاده گوناگوني مي شود. اين ميوه را به عنوان غذا، پخته شده، كمك غذا (در هنگام پختن غذا)، مصارف دارويي، بخار پز و همچنين از پوست آن در بافت گونه اي از طناب نيز استفاده مي شود.

ميوه رسيده شده را معمولا پس از جدا كردن پوست و هسته هاي آن تناول مي كنند. ميوه نرسيده و كال (كه معمولا سبز است) را براي درست كردن غذاهاي متنوع ، سس كاري، سالاد و خورشت استفاده مي كنند. خاصيت بالاي ژلاتيني اين ميوه دليلي (به اصلاح) گرفتن يا سفت شدن غذا و همچنين درست كردن ژله ها براي دسر مي باشد. ميوه پاپايا (بصورت خام يا پخته) در اكثر غذاهاي تايلندي يافت مي شود.

هسته هاي اين ميوه نيز قابل خوردن مي باشد. طعم بسيار تند و تيزي دارد. بعضي اوقات بجاي فلفل سياه نيز استفاده مي شود. در بعضي نقاط آسيا برگ هاي جوان درخت پاپايا را بخار پز كرده و شبيه اسفناج در غذا استفاده مي كنند. در بعضي نقاط ديگر دنيا برگ اين درخت را همراه چاي درست كرده و به عنوان داروي مالاريا به مريض خورانده مي شود ولي هنوز هيچ مدركي جهت اسباط خاصيت دارويي آن در اين خصوص وجود ندارد.

شيره اي كه از ميوه سبز پاپايا و درخت آن تهيه مي شود داراي آنزيمي است كه به آن papain  گفته مي شود كه براي ترد و تازه نگهداشتن گوشت و مواد پروتئيني استفاده مي شود.اين روشي است كه هزاران سال توسط بومي هاي آمريكا استفاده مي شده.

يكي ديگر از خواص اين ميوه،  كمك به حضم غذا مخصوصا براي افرادي كه مشكل روده يا معده دارند مي باشد. شيره اين گياه را در كشورهايي كه اين درخت رشد مي كند براي درمان بريدگي، خارش، گزيدگي و سوختگي بصورت مرهم  استفاده مي كنند.  پماد اين محصول را معمولا از تخمير كردت مغز (گوشت) ميوه پاپايا تهيه مي كنند كه كه شبيه ژل يا روغن قابل استفاده است.  هريسون فورد هنرپيشه معروف هاليوود هنگام بازي در فيلم Temple of Doom يكي از قسمتهاي فيلم Indiana Jones از ناحيه ديسك كمر صدمه ديد كه با تزيق اين شيره اين ميوه ( البته بعد از فرايندهاي صنعتي) خود را درمان كرد.

خانم ها در كشورهاي هند، پاكستان، سريلانكا و ديگر كشورهايي كه ميوه سبز آن را دارند براي جلوگيري از بارداري و همچنين سقط جنين (‌بعد از فرايندي خاص) استفاده مي كنند. اين روش در آزمايشگاه ها توسط پزشكان بر روي حيوانات آزمايش و جواب مطلوب گرفته شده. اين روش با به كار گيري هسته اين ميوه بر روي ميمون نر آزمايش و جواب داد و سپس بر روي جنس مذكر انسان آزمايش كردند و جواب مطلوب گرفتند. اين خاصيت در ميوه كل پاپايا يافت نمي شود. 

شيميدانان گياهي مي گويند ميوه پاپايا  از فعال شدن هورمون پروژسترون جلوگيري مي كند اما مقدار كم آن تاثير خاصي بر روي اين فرايند ندارد.
يكي ديگر از كاربرد هاي ميوه پاپايا ساخت حالت دهنده هاي موي سر است ولي براي تهيه آن از نسبت هاي كم استفاده مي كنند. ميوه جوان پاپايا در بعضي حساسيت به همراه دارد. از عوارض آن ايجاد ناراحتي و خشم است.
ميوه، هسته، شيره و حتي برگ پاپايا داراي ماده مخدري هست باعث از بين رفتن يا خروج كرم روده شود. ولي مصرف زياد آن خطرناك است.
آب ميوه پاپايا تب بر و بر روي سلول هاي سرطاني كبد تاثير مثبتي دارد. هسته اين ميوه نيز خاصيت ضد باكتري دارد ( با تجويز پزشك) و همچنين حفاظت كليه ها نيز مي شود.

ارزش غذايي ميوه پاپايا در 100 گرم :
انرژي 100 كيلو كالري
كربوهيدرات 9.81 گرم
قند  5.90 گرم
فيبر 1.8 گرم
چربي  0.14 گرم
پروتئين  0.61 گرم
ويتامين آ 55 ميلي گرم ( 6 درصد)
ويتامين ب 1  0.04 ميلي گرم ( 3 درصد)
ويتامين ب 2  0.05 ميلي گرم ( 3 درصد)
ويتامين ب 3  0.338 ميلي گرم ( 2 درصد)
ويتامين ب 6  0.1 ميلي گرم ( 8 درصد)
ويتامين ث   61.8  ميلي گرم ( 103 درصد)
كلسيم 24 ميلي گرم ( 2  درصد)
آهن 0.10 ميلي گرم ( 1 درصد)
منيزيم 10 ميلي گرم ( 3 درصد)
فسفر 5 ميلي گرم ( 1 درصد)
پتاسيم 275 ميلي گرم ( 5 درصد)
سديم 3 ميلي گرم ( 0  درصد)